Het is het jaar van de mus!

In maart vroegen wij of u huismussen in uw omgeving heeft gezien. Wij ontvingen 53 reacties. Huismussen komen in (bijna) elke wijk voor. Dat is goed nieuws!

Ook op plekken waar weinig geschikte nestlocaties zijn, zien we huismussen in dichte hagen of nestkastjes. Zelfs in het centrum vonden ze een thuis. U ziet ze boven de groenteboer en bij de Lidl. Er zit zelfs 1 paartje in de letters van De Meermin.

Help de huismus aan een thuis

Hoewel huismussen bijna overal voorkomen, zie je geen grote groepen mussen in de wijken. Huismussen zijn heel erg honkvast. Elk jaar broeden ze op dezelfde plek. Tijdens het broedseizoen zoeken zij van alles binnen 50 meter van het nest. Dit is voedsel (zaden en insecten), beschutting (dichte struiken, hagen of klimplanten), water en een zandbad. Ook bomen zijn een belangrijke verzamelplek. De huismussen ziet u vooral in tuinen met veel groen.

Tips om de huismus in uw omgeving te helpen

  • Nestplaatsen: Zorg dat uw pannendak toegankelijk is voor de huismus (geen pinnen of vogelrasters in de dakgoot). Heeft u geen pannendak? Hang dan een of meerdere geschikte nestkastjes voor de mus op.
  • Beschutting: Buiten het broedseizoen slapen huismussen samen in wintergroene struiken, klimplanten of in coniferen. Tijdens het broedseizoen zorgen deze struiken voor beschutting en bescherming van jonge vogels.
  • Voedsel: Huismussen voeren insecten aan hun jongen. Plant of zaai onbespoten (liefst inheemse) planten in uw tuin of laat een hoekje van uw tuin verwilderen. Een takkenril (snoeihout) is een goede schuilplaats voor insecten. U kunt ook een voedersilo ophangen met zaden of meelwormen. Huismussen weten deze goed te vinden.
  • Water: Net als wij hebben huismussen water nodig. Een vijver, vogelbadje of kom helpt om de warme dagen door te komen. Ook in de winter kan vers drinkwater schaars zijn.
  • Zandbad: Huismussen maken hun veren schoon door een zandbad te nemen. Een stukje open zand helpt ze zich te wassen. Een aantal bewoners hebben zelfs een heus mini-strandje aangelegd voor de huismus. Erg leuk om te zien!
  • Nestmateriaal: Wanneer huismussen hun nest bouwen, zoeken ze naar materiaal om te gebruiken. Denk aan droog gras, veertjes of kleine takjes. U kunt ze helpen door een hoopje gras of takjes te laten liggen in een hoekje van de tuin in maart en april.